Το χρονικό … λίγο πριν τη θεμελίωση

 

Τα μεγάλα οράματα όταν τα πιστέψουμε από καρδιάς είναι δυνατά! Έτσι και το φιλανθρωπικό ίδρυμα με την επωνυμία «Θεραπευτήριον Γερόντων – Ο Προφήτης Ηλίας», σημαντικό έργο κοινωνικού πολιτισμού, ήρθε να προστεθεί στις 20 Ιουλίου του 2003 (ιερή ημέρα θεμελίωσής του έργου) στη χρυσή αλυσίδα των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και Βορείων Σποράδων, με την ευλογία και ηθική στήριξη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Χώρος ανέγερσης του κτιρίου, μετά από απανωτές έρευνες επελέγη η πανέμορφη, καταπράσινη πευκόφυτη, ευάερη και ευήλια περιοχή του Προφήτη Ηλία στην τοποθεσία «Κούκος», στο δυτικό άκρο της γραφικής θαλασσινής κωμόπολης Λίμνης Ευβοίας.

Το οικόπεδο καλύπτει έκταση συνολικά 4.000τ.μ. και η παραχώρησή του έγινε μετά από ευγενική δωρεά της Δασικής Υπηρεσίας Ευβοίας στον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου Λίμνης, με απόφαση του Διευθυντή Δασών  κ. Νικολάου Λούκα και με σκοπό αποκλειστικό, και μόνο την ανέγερση του Ιδρύματος στον εν λόγω χώρο.

Η απόφαση ελήφθη με σύμφωνη γνώμη και του Δασαρχείου Λίμνης (αριθμ. Αποφ. Ν. 140/1997, Πρακτ. 20/1997) και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας ( αριθμ. Αποφ. 89/99 Πρακτικό Ν.13/ 1999).

Ακολούθησαν διάφορες, επίπονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως: πολεοδομικές εγκρίσεις, περιβαλλοντολογικές μελέτες, εγκρίσεις Διευθύνσεων Υγιεινής Ν. Ευβοίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άδεια Αρχαιολογίας και άλλες πολλές, μέχρι να εκδοθεί από το Γραφείο Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η σχετική άδεια για την ανέγερση του κτίσματος.

Τα σχέδια του κτιρίου εξεπόνησε το εν Χαλκίδι αρχιτεκτονικό Γραφείο της κ. Ασπασίας Καπνισάκη – Μητσοπούλου.

 

 

 

  • 01
  • 02
  • 04
  • 05
  • 03